Quantum Computer-lab TU Delft / Delft
In een vleugel van Technische Natuurkunde is het nieuwe ERC Synergy Quantum Computer laboratorium (QC-lab) gerealiseerd. Hier wordt onder leiding van Leo Kouwenhoven fundamenteel onderzoek gedaan naar "majorana deeltjes", bouwstenen voor de voorspelde computer van de toekomst, de Quantumcomputer.
Gaten in de vloer verbinden de apparatuur van de begane grond met het lab op de eerste verdieping. Door het slopen van het aanwezige cellenkantoor met gang ontstaat een grote, open werkruimte waar het monitoren van de onderzoeken wordt gecombineerd met brainstormen.
Het QC lab combineert een technisch laboratorium met een werk- en overleg omgeving. Het materiaalgebruik van tapijt, hout en meubilair in warme tinten verleent het lab een ontspannen karakter. "Eureka" ontstaat misschien wel liggend op een zitzak.
De openheid stimuleert interactie tussen de verschillende onderzoeksgroepen.
Quantumcomputer voor de toekomst door nanotechnologie.
Het bestaan van Majorana-deeltjes werd in de jaren dertig van de vorige eeuw voorspeld door de geniale Italiaanse natuurkundige Majorana. Hij leidde uit de quantumtheorie af dat er een bijzonder deeltje moest bestaan: een deeltje dat zelf zijn eigen antideeltje is. Zo'n 'Majorana' bevindt zich precies op de grens van materie en antimaterie.
Nanowetenschapper Leo Kouwenhoven veroorzaakte in 2012 grote opwinding onder natuurkundigen. Als eerst was hij erin geslaagd Majorana-deeltjes te laten verschijnen in zijn laboratoriumopstelling aan de TU Delft.
Wetenschappers zien de Majorana-deeltjes als onmisbare bouwstenen voor de quantumcomputer. Zo'n computer is veel krachtiger dan de beste supercomputer van dit moment, maar bestaat nu alleen nog in theorie.
opdrachtgever: TU Delft FMVG
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jürgen van Wijngaarden, Maarten 't Hart
gerealiseerd: 2013
aannemer: aannemingsbedrijf G.B. van Hoek B.V. Delft
externe bureaus: Deerns raadgevend ingenieurs BV
Aronsohn Management